19 augustus 2018

Driek Oplopers - Haal Dave Roelvink van de buis

Tsja, als je vader 's nachts in een emmer plast omdat 'ie te besodemieterd is om van de slaapkamer naar de WC te lopen, dan had je sowieso geen goede start. Maar desondanks: strafbladkoning Dave Roelvink is natuurlijk gewoon een lul met vingers.

Toen in 2003 een televisieserie over een asociaal gezin, de Tokkies, werd gemaakt, ontstond daar wel discussie over. Was het wel gepast om onaangepasten aan het volk te tonen? Het antwoord op die vraag heb ik voor mijzelf nooit echt gevonden. Enerzijds levert het kijken naar idioten die niet beseffen dat het vreemd is om in een plantenbak te schijten best een vermakelijk soort ramptoerisme op. Anderzijds mag je van serieuze media verwachten dat ze de verstandelijk uitgedaagde medemens een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen.

Tegenwoordig hebben wij nieuwe Tokkies. Ze heten Roelvink. Een vader, Dries, die al decennia een doorbraak probeert te forceren in de amusementsindustrie. Maar verder dan het zingen van wat dommige liedjes en het figureren in reclamespotjes voor de ANWB is deze minkukel amper gekomen. Aandoenlijk. Op het begrip “autopech” kom ik straks nog even terug. Maar het moet gezegd: vader Dries doet daar verder niemand kwaad mee, dus afgezien van een vette grap op zijn tijd, laat ik de avonturen van Dries voor wat ze zijn.

Maar een van zijn zoons is dus wél een achterlijk stuk verdriet, waar de samenleving wél last van heeft. Dave. Omhooggevallen nietskunner. Vindt zichzelf een begenadigd DJ. Hij beseft niet dat de volle zalen voor zijn neus niks te maken hebben met zijn DJ-prestaties, maar dat het hier gaat om mensen die ook weleens een eikel in het echt willen zien, net zoals de Tokkies volle zalen trokken. Maar een poosje geleden liet Dave zich pijpen door een verwend meisje in een protserige villa. Zijn gabbertjes filmden dat, en in overleg met Dave werd het beeldmateriaal op YouTube gezet. Dan ben je dus echt schorem. Ook wel opmerkelijk was, dat Achterlijke Dave en zijn debiele vriendjes die villa ook nog leegroofden. Voor duizenden euro’s aan sieraden en tablets gejat.

Dit soort huftergedrag vormde voor RTL4 geen enkel beletsel om leuke reality-tv te gaan maken rond Dave. Ook vandaag de dag kun je op RTL kijken naar “Dave en Donny doen zaken”, waarin Dave en zijn iets minder achterlijke broertje een horeca- annex sportschoolimperium proberen te realiseren. Tuig of geen tuig, alles voor de kijkcijfers! In die serie wordt trouwens nog fijntjes verwezen naar het feit, dat Pa Roelvink ’s nachts op zijn slaapkamer in een emmer pist. Dan hoeft ‘ie tenminste niet helemaal naar de WC te lopen. Tsja…

Maar goed. Vannacht werd Dave door de verkeerspolitie betrapt. 180 rijden waar je 100 mag. Bumperkleven. Midden in de Coentunnel stil gaan staan. Een motoragent uitschelden. Na een achtervolging werd Dave Roelvink op het Surinameplein klemgereden en in de boeien geslagen. Dave verzette zich heftig tegen zijn aanhouding, dus werd hij door een stel agenten op de grond gelegd om hem te kunnen boeien. Een test wees uit dat hij tweeëneenhalf maal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed had. Ik weet nog steeds niet of ik heel hard moet lachen of heel erg boos moet worden om het commentaar van Dave na zijn vrijlating die volgde op een nachtje zijn roes uitslapen op het politiebureau: de politie had iets te heftig opgetreden, aldus Dave. Tuurlijk. Je scheurt met 180 over de A10. Je stopt op gevaarlijke plekken. Je verzet je nadat je bent gevlucht en vervolgens klemgereden. Dan lig je uiteindelijk geboeid op de grond, maar dan heeft de politie “te heftig opgetreden”.

Als RTL-Nederland ook maar een greintje fatsoen heeft, halen ze de hele familie Roelvink per direct van de buis.

Dave had vannacht trouwens moeten optreden in een zaak in een club in Apeldoorn. Dat ging dus niet door. Organisator woest, gasten kwaad naar huis. Nou heb ik weinig medelijden met de uitbater van die club: moet je maar geen tuig uitnodigen om je zakken te vullen met diens bedenkelijke reputatie. Dave, echter, liet aan zijn opdrachtgever weten dat hij niet kon komen wegens autopech. Zo schattig. Je ligt geboeid op straat wegens straalbezopen autorijden, en je noemt dat “autopech”. Heus, hier is geen sprake van pech, maar van pure mazzel. Het is immers een groot geluk dat Dronken Dave niet iemand anders heeft doodgereden, of levenslang invalide gemaakt. Overigens zou het geen verlies voor de samenleving zijn geweest als Dave Roelvink vannacht zichzélf had doodgereden. En nee, even geen gezeur over dat dat dan ze verdrietig voor zijn nabestaanden zou zijn geweest. Hadden ze Dave maar beter moeten opvoeden. Hoogstens was het pijnlijk geweest voor degenen die Dave zijn stoffelijk overschot van de A10-west hadden moeten schrapen. Overigens zou er qua opruimen van de stoffelijke resten van Dronken Dave wel een logistiek voordeeltje zijn geweest: de vuilverbranding zit daar om de hoek.