26 januari 2022


   RIKUS SPITHORST - UURTJE EXTRA

Trouwe lezers weten dat ik weinig op heb met debielenzender SBS6. In een soort koppelbungalow worden verstandelijk uitgedaagden gekoppeld en in plaats van dat ze een beetje tegen zichzelf worden beschermd, worden ze ten overstaan van het hele land te kakken gezet. Of ze doen iets achterlijks met zesduizendmiljoenmiljard knikkers, wat heel indrukwekkend klinkt, maar vervolgens gaat het verder met honderd stuks ofzo, hetgeen statistisch precies net zo relevant is. Of het dommige zoontje van de baas mag een eigen nietszeggende talkshow. Debielenzender dus.

Maar goed, er zijn zat mensen die die televisieprogramma’s willen bekijken. Daar doen zij noch SBS6 een vlieg kwaad mee. Prima. Wat wél jammer is, is dat ook de redactrice van Hart Van Nederland (het dommige dorpsgerichte nieuwsprogramma van SBS6) toegang heeft tot de Coronapersconferenties. Dus ook gisteren.

Er wordt heel veel versoepeld. En het Kabinet heeft de openingstijden van horeca, theaters en bioscopen zelfs opgerekt tot 10 uur ’s avonds. Maar dat was voor mevrouw niet genoeg. Want als de film van 8 uur meer dan twee uur duurt, dan kan dat dus niet. Of de openingstijd niet kon worden verlengd tot 11 uur, was haar vraag.

Het is verdomme ook nooit goed. 10 uur is al heel veel later dan het advies van het Outbreak Management Team. En zou het misschien een idee zijn om die film eventueel wat eerder op de avond te laten beginnen? Maar belangrijker: het is inderdaad verstandig, om de eindtijd voor alle sectoren gelijk te houden. Dan is 10 uur prima, want hoe later op de avond, hoe dronkener de cafébezoekers, hoe moeilijker de Coronaregels te handhaven.

De moraal van dit verhaal. Dat je een zender runt die zich richt op een nogal dommig kijkerspubliek: prima. Maar zet geen achterlijke figuren aan het werk op iets dat moet doorgaan voor een nieuwsredactie.