12 juli 2018
FraLa - Wie maait zal oogsten
Omdat het Nederlands Elftal niet meedoet, dus maar niet naar de WK-wedstrijden in Rusland kijken? Vind ik onzin, zeker met de finale in zicht. Ik bekijk ook graag wedstrijden van Federer tegen Nadal. Komt ook geen Nederlander aan te pas.
Voetbal is met zekere regelmaat een aardig kijkspel, hoewel ik de ‘beleving’ bij clubvoetbal wel een stuk achteruit heb zien gaan. Slechts door rijke Russen of megalomane sjeiks gesponsorde clubs kunnen zich veroorloven de (dure) krenten uit de pap te halen. De betreffende krentjes worden niet krenterig beloond en raken zeer regelmatig over het paard getild. Slechts de tatoeageshops lachen in hun inktzwarte vuistje. Over het grote aantal spelers van Verwegistan, waardoor de clubbinding toch verwatert, heb ik het al eens gehad.
Wat mij nu bij het WK opvalt, zijn – naar ik hoop – promoties. Twee sporten voor de prijs van één. Grieks Romeins worstelen in combinatie met voetbal. Vooral bij corners en spelhervattingen goed te zien. De combinatie van voetbal met een vorm van schoonspringen, die door onze oosterburen zo leuk Schwalbe (= zwaluw) wordt genoemd, is al geruime tijd ‘normaal’. Maar nu zie je houdgrepen, waarvoor een judoka zich niet zou schamen. Tegenwoordig zijn er op dit niveau echter ook al spelers, die denken dat als zij maar wild om zich heen maaien er best wel eens een hoofd tegen hun hand aan zal komen. Tegenstander met bloedneus het veld af en dan proberen in die overtalsituatie snel een doelpunt te scoren. Wat is de volgende truc? Klein, lenig jochie inhuren om ongezien de reserveshirts te jatten, zodat de bloedneus-speler geen schoon shirt aan kan trekken? Bij het gedrag van spelers, maar ook bij dat van trainers en officials kunnen de nodige kanttekeningen worden geplaatst. Uiteraard doen de sociale media (en soms ook de ‘gewone’ media) eveneens een duit in het zakje. En als je als voetballer na een gemiste kans geen doodsbedreiging krijgt, kun je altijd nog proberen burgemeester van Rotterdam te worden. Of politicus in Mexico. Alleen dreigen ze daar niet. Onder het motto “Niet dreigen maar doen” knallen ze je ‘gewoon’ zonder waarschuwing vooraf neer.
Wat mij ook heeft bevreemd is dat bepaalde overtredingen, waarvan de verzamelde kenners in de studio beweren dat dit een knalrode kaart had moeten zijn, onbestraft blijven. Die scheidsrechters in de studio in Moskou (de VAR) hebben de beelden van zo’n dikke 30 camera’s ter beschikking om e.e.a. te beoordelen en te laten corrigeren. Maar er gebeurt niets. Hoezo niet, vraag ik mij dan af. Ja, ik heb het maar druk met dat afvragen. Waarom hebben clubbesturen, mensen van de nationale bonden nooit eens de koppen bij elkaar gestoken om wedstrijden weer schoon en eerlijk te maken. Op sommige zware overtredingen een jaar schorsing en een boete van een half jaarsalaris. Bij herhaling volgt verdubbeling van deze straffen en bij de derde keer is het ‘einde oefening’. Een club die zo’n drie-maal-is-scheepsrecht-overtreder daarna toch in dienst neemt, wordt uitgesloten van internationale competities en bij voorkeur ook van de betreffende nationale competitie. Moeten ‘ze’ een jaar consequent volhouden en ik ben ervan overtuigd dat niet alleen het aantal forse overtredingen, maar ook het aantal schwalbe’s (waar een fractie minder strenge regels voor zouden moeten gaan gelden) tot een minimum beperkt zal blijven.
Zo heb ik ook wel eens zitten te filosoferen om van de verdiensten een belangrijk deel bij een beheersstichting onder te brengen. De voetballer krijgt voldoende om prettig van te leven en aan het eind van zijn carrière is het dan kassa. Maar uitsluitend als hij zich correct heeft gedragen. Bij elke schending van de gedragscode gaat een deel van zijn ‘spaargeld’ naar een opleidingsschool in ontwikkelingslanden.
Best geinig hoor dat dagdromen. Veel meer dan dat zal het niet worden ben ik bang. Koning Voetbal zal zich de les niet laten lezen door een schrijver van een Stevig Stukkie. En anders is er nog Keizer Geld. Clubeigenaren die via hun geldstroom de zaken naar HUN hand kunnen en zullen zetten. Als dat soort mensen om zich heen gaat maaien, kan men beter onderduiken.