17 mei 2019

Daafje - Israël en Songfestival: zéro-points, zero-points!

Morgen is het voor de zoveelste keer zover. Nederland doet voor de 60e keer meer met het alom bekende en geldverslindende muzakfestival. Dit keer is het Duncan die door het klootjesvolk en de sensatiebeluste omroepkliek AVRO-TROS voldoende in staat werd geacht om 3 minuten door de microfoon te blèren. Een lichtbol zal zorgen voor voldoende licht.

Had ik de afgelopen jaren de kans gegeven om kritisch naar dit uit de hand gelopen geflater te kijken. In 2015 werd Nederland wereldkampioen sjoelen. Kwamen de winnende brikkenmikkers in de schijnwerpers? Nee! In 2016 gaf ik gelegenheid tien seconden lang een lichtje te laten schijnen over de over de balk gesmeten miljoenen, waar jaarlijks honderden orkesten van kunnen draaien en waarmee duizenden musici een baan konden hebben. Zorgde dat voor lichtpuntjes binnen de orkesten, waar ze jaren op wachtten? Nauwelijks! In 2017 adviseerde ik om het geluid uit te zetten, als drie knappe dames uit ons land hun liedje ten gehore brachten en wat ook toegepast kon worden wanneer Centraal- en Oost-Europese dames hun house-achtige act met hun half-ontblote lijfjes en loopse pasjes de ether in gingen gooien. Ging toen bij miljoenen het licht aan? Nee! Wederom moet een ander licht een betere kijk op deze duistere schaduw geven en zeker dit jaar, als we kijken waar het Festival nu wordt gehouden.

Ik zal het kort houden. Waar Israël zich sinds hun bestaan schuldig aan heeft gemaakt, daar is al zoveel over geschreven waar je de wereld wel 10 keer mee om kunt! Wat doet Israël ondertussen? Die misbruikt dit festijn gigantisch om hun schaduwkanten te verdonkeremanen. Die hebben een propagandamachine op losgelaten, waar zelf iemand als Goebbels stikjaloers op zou zijn geweest, (tsja, als je als land in bepaalde opzichten Nazi-gedrag gaat kopiëren, ga je vanzelf ook vergelijkingen krijgen die vervolgens jouw kant op komen!). Er wordt door de Israëli’s angstvallig gepropageerd over hoe goed hun land wel niet is, hoe vrij je kunt zijn om te kunnen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht, hoe goed hun humus wel niet is, hoe mensenrechten hoog in het vaandel worden gehouden. Ach-ach-ach, hou toch eens op met jullie hypocriete uitlatingen, zelfs een miljoen liter groene-zeep is allang niet meer genoeg om daarmee de mond te spoelen! Wat niemand in zo’n voorlichting krijgt te horen, (en wat het EBU – organisator van het Songfestival – al tientallen jaren weet), is hoe Israël Palestina al meer dan 52 jaar bezet houdt en daar de mensen geen menswaardig bestaan geeft, hoe mensenrechten dag in-dag uit geschonden worden en ga zo maar door!

Maar ook buiten de bezette gebieden zijn er plekken zat waar het niet pluis is. Ga maar een van de talloze orthodoxe wijken in. Als niet-Jood word je al binnen 5 seconden met de nek aangekeken. Ga je daar met iemand van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld een omhelzing aan of je houdt elkaars hand maar even vast, mag je al dolblij zijn als het vanuit de aanwezige passanten slechts bij een kritische opmerking blijft. Tien tegen een dat beiden ongetwijfeld slechte herinneringen eraan overhouden, waarbij een tocht naar de ziekenboeg heus als niet-ondenkbaar verondersteld mag worden. Zal een Orthodoxe Jood daarvoor gestraft worden, als deze op dat moment de mensenrechten schendt? In 99,9% van de gevallen niet. Die geniet in Israël een soort bescherming. Zij krijgen nooit schuld, de ander heeft het altijd gedaan! Is het niet daar, dan gaat het leger in Gaza en op de Westbank vrijuit, waar mensenrechtenschendingen gaande zijn, waar VN allang zich tegen uitgesproken heeft. Nota-bene de beleidsmakers van een volk dat 75-90 jaar geleden stelselmatig gekleineerd, geschoffeerd en onderdrukt werd wenst zich niet te houden aan wat normaal in deze wereld hoort te zijn en het erge is, dit land wordt daar niet eens op aangepakt. Wordt Israël wel erop aan gesproken, dan is het eerste wat ze doen: zielig doen en verwijzen naar de jaren ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw en lopen roeptoeteren dat ook maar één vingertje naar ze uitsteken equivalent staat aan antisemitisme!

Kortom het land staat nog altijd stijf van de Apartheid die daar nog altijd heerst en kent taferelen die 30 jaar geleden zelfs in Zuid-Afrika ondenkbaar waren. Zou het Songfestival destijds daar georganiseerd worden, was de boycot zo groot geweest, dat EBU geen andere oplossing zag dan deze noodgedwongen naar een ander land te verplaatsen. Een EBU die over geweten beschikte en hun speerpunten waarmee in 1956 dit festival werd opgezet (waaronder saamhorigheid en diversiteit) naleefde, had een land als Israël allang van deelname uitgesloten en te kennen gegeven: “ga eerst maar eens wat doen aan de verziekte situatie in jullie land (en daarvoor zijn er meer dan 12 verbeterpunten die jullie maar eens moeten gaan nalopen!). Zorg dat de Orthodoxen andersdenkenden niet meer op de huid zitten en zorg dat de Palestijnen als waardige burgers worden gezien, pas dan zijn jullie weer volop welkom!”. Waar staat dit muzakfestival dan nog voor? Allang niet meer, waarvoor deze opgericht was. Of heeft het EBU soms angst om voor antisemiet uitgemaakt te worden?!

Er zijn de afgelopen maanden talloze artiesten opgestaan die omwille van de geschonden-mensenrechten in Israël gestopt zijn met hun medewerking voor dit jaar te verlenen. Maar niet een boegbeeld als Madonna, die in haar carrière het vaak genoeg heeft gehad over onrechtvaardigheid. Zij kon het grote geld niet weerstaan om toch in het voorprogramma op te treden. Kijk, als je je eigen principes, waarmee je zelf groot bent geworden zo laat ondersneeuwen, dan ben je niet meer waardig om nog langer artiest te zijn. Of… Zou ze dit aanbod niet hebben afgeslagen om zeker te zijn van een riant pensioen? Tsja sommigen hebben aan tien of 15 miljoen nog niet genoeg! Of is deze katholieke zangeres bang om voor antisemiet uitgemaakt te worden, als deze zou afzeggen?

Wie nu echt nadenkt moet snappen dat het Songfestival allang niet meer is waar deze voor opgericht en bedoeld is. Het is gewoon een a-muzikale geldmachine geworden, waarbij de gestelde principes allang geen rol meer spelen. Het wordt eens tijd dat daarom het licht aangaat, zowel bij liefhebbers als bij iedereen die direct of indirect hun medewerking daaraan verlenen, of verleend hebben. Zet daarom dit circus uit je hoofd en het licht aan en zeker nu het dit jaar in een land wordt gehouden dat vanaf zijn moment van bestaan het aspect Mensenrechten dagelijks schendt. Ernaar kijken betekent: Israël in de kaart spelen en het onderdrukken van de Palestijnen indirect toestaan. Palestijnen zijn Semieten. Conclusie: met het ondersteunen van het Songfestival maak je je schuldig aan antisemitisme! De lichtbol van Duncan kan daarom maar beter uitblijven, of gebruikt worden om een ander licht op het geheel te laten schijnen. Daarom krijgen zowel Israël, als het gehele Songfestival, (de medeplichtigen aan antisemitisme!) waar ze recht op hebben: nul punten, zéro points, zero points! Deze nul punten krijgt ook iedereen die – in elk geval dit jaar – de TV tijdens het moment van uitzending op betreffend kanaal hebben afgestemd. Dus uit die TV en aan dat licht!