9 april 2020

Daafje - Corona aan de Oostzeekust

Het is – zoals iedereen zal weten – volop Corona. Althans, dat zou je denken! Dat het een illusie is, bleek afgelopen week maar weer eens overduidelijk, daar de politie o.a. in Nijmegen groepen naïevelingen € 399 heeft moeten laten betalen omdat de noodverordeningen niet opgevolgd werden. De gepubliceerde foto in de krant liet drie in het gras liggende twintigers zien die zich totaal van geen kwaad bewust waren en uiterst verbouwereerd keken toen de politie ging schrijven. Kijk, dan heb je de afgelopen weken ook alleen maar liggen te slapen en lijkt het wel alsof bij hen het corona-virus in hun hersencellen is beland en daar het verstand heeft weg staan te vreten.

Maar het is niet alleen in het park bar en boos. Er stond in de kranten dat op de Waddeneilanden – op Texel na - nog geen Coronadode is gevallen. Deze titel willen de Friese eilanden dolgraag behouden, tot grote hysterie van de toeristenbranche die de inkomsten tot nabij het absolute nulpunt ziet kelderen. De VVV heeft talloze boze telefoontjes en mails van Duitsers gehad die het maar niks vinden dat zij met klem geadviseerd worden om Zuhause te blijven (en deze term heeft nu even helemaal niks te maken met een nationaal voetbalelftal dat na het verliezen van hun laatste cruciale wedstrijd van verdere deelname om de titelstrijd uitgesloten is. Trouwens, het EK is toch voor dit jaar afgeblazen, dus ik snap wel dat voor bepaalde inwoners in het land naast ons thuisblijven tot een heuse tantaluskwelling is geworden!).

Maar er valt zonder meer wat tegenstrijdigs te bespieden. De parken in Amsterdam gaan op slot, maar de veerverbindingen naar de Friese Waddeneilanden blijven gewoon in de vaart. Waar blijft Den Haag dat gaat zeggen: “gezondheid gaat voor, dus de schepen blijven maar in het dok!”? Reken er maar niet al te hard op dat Wagenborg de wagentjes met geld voor hun neus weg wil zien rijden, en Doeksen zal helemaal niet van plan zijn de boel tijdelijk op te doeken!

Ondertussen vraagt minister Seehofer (binnenlandse zaken) de Bundestag om in navolging van de andere grensovergangen ook die tussen Nederland en Duitsland op slot te gooien, (wie geen noodzakelijke reden heeft, mag rechtsomkeert maken!). Later volgt vlak naast Berlin Hbf het debat hierover. Hier blijft het bij advies en smeken op de blote knietjes. Waarom kan er daar wel slagvaardiger opgetreden worden? Duitsland kent meer besmettingen dan Nederland, maar het aantal dagelijkse doden is stukken lager dan bij ons, dus eigenlijk snap ik ook niet waarom de Duitsers met Pasen zo graag naar ons land komen en zo zichzelf gaan blootstellen aan het gevaar. Das macht € 390 pro Person, sofort-zahlen, bitte!

Als onze Oosterburen toch zo dolgraag naar een eiland willen, gaan ze maar naar Spiekeroog, Helgoland of de Sylt om daar de boel maar te gaan lopen besmetten. Ze moeten niet denken dat ze met hun arrogantie misbruik van onze vrijheden kunnen maken. Ik zou tegen de burgemeesters van onze Waddeneilanden zeggen: op slot gooien die handel. We kunnen die Duitsers met het Coronavirus in hun kielzog missen als kiespijn. We willen absoluut geen tweede Texel hebben!

En wordt het krap daar op de Duitse Waddeneilanden aan de Noordzeekust, vergeet niet dat Oost-Duitsland al een goede 30 jaar niet meer bestaat, en midden in het land geen grens meer is die alles en iedereen tegenhoudt. Kan het Duitse volk uit het Westen moeiteloos naar het eiland Rügen aan de Oostzeekust gaan. Bouwt men daar de rest van het megalomane Prora af. Desnoods onteigent men de al gekochte appartementen (om de DDR-stijl weer een beetje te doen herleven) en gaan ze daar maar met z'n allen Paasvakantie vieren. Blijkt dat het Coronavirus daar ook volop Pasen aan het meevieren is, heb je zonder veel moeite een reusachtig intensive-Care weten in te richten. De gebouwen bestrijken een lengte van een goede vier km en tellen zes verdiepingen, dus in die drie betonnen-kolossen is genoeg plek om met gemak 40.000, misschien wel 50.000 bedden te kunnen stallen en is er ook volop werkgelegenheid voor wie door de crisis nu zonder inkomsten zit! Krijg je na bijna 85 jaar het Duitse Gemeinschaftsgefühl ook weer enigszins terug!